Bodil Vinke

Textil & Måleri

Vill lyfta konsthallen

bilde

SJÖBO. Starka kvinnor, färger och former. Det utmärker den nya utställningen i Sjöbo konsthall, som är skapad av två väninnor.

– Jag gör ofta kvinnor med vingar, men inte för att göra dem till änglar. Vingarna symboliserar styrka och frihet, säger Bodil Vinke.
Gestalterna i hennes och Monica Weidlings gemensamma utställning \"Luftburen, lustburen\" bär luftiga kläder, färdas mot skyarna eller njuter av en bok.
Verken heter saker som \"Liberty\", \"Joy\" och \"Ljusgudinnans himlafärd\".

Ett par av verken föreställer män, men mestadels är det kvinnor.
– Jag har många starka kvinnor i min släkt, kanske är det därför som jag väljer de motiven, säger Bodil Vinke.
Båda konstnärerna är väl etablerade, med en rad utställningar i såväl Sverige som utlandet på meritlistan. Likheterna mellan de två slutar vid tekniken. Bodil Vinke gör färgsprakande textilverk och har deltagit i internationella utställningar för kviltteknik.
Monica Weidling använder en mjukare färgskala i sina målningar och små skulpturer, som bland annat föreställer ballerinor och kärlekspar.

– Vi är hur olika som helst, samtidigt som det finns beröringspunkter. Det gör också utställningen mer spännande, säger Monica Weidling.
De två konstnärernas vägar korsades för första gången i Ingelstorp på Österlen, där Bodil Vinke är född och Monica Weidling har ett sommarhus.
Efter att ha träffats på en av Bodil Vinkes utställningar fortsatte de att hålla kontakten.

De började utbyta professionella tips och göra till vana att gå på varandras utställningar. Så småningom växte en vänskap fram och för tre år sedan fick de idén att ställa ut tillsammans.
Valet föll på Sjöbo konsthall, eftersom Bodil Vinke var förtjust i lokalen och på lördag är det vernissage där.
– Jag åker alltid hit när jag är på väg för att hälsa på min släkt på Österlen. Det känns jättebra att ställa ut här för första gången.