Bodil Vinke

Textil & Måleri

En väv av drömmar...

– En väv av drömmar vävd, är ett uttryck som
gamle Shakespeare myntat.

Det epitetet passar perfekt för Bodil Vinkes textila, explosivt färgstarka men drömlika skapelser, ofta med mytologiska motiv. Ljusgudinnans himmelsfärd bl.a. är ett skimrande, vackert stort Art-Ouiltsverk som vandrat runt på utställningar över hela världen. De senaste verken går åt det mer abstrakta.

En förundran över livets snabbhet, skiftningar och växlingar uttrycks bl.a. i verket "Kalejdoskop". Frihet, kärlek och tankar om eventuella andra världar är andra symboler som uttrycks i små och stora verk – i art-quilt eller i blandteknik. Det existensiella kan ses som ett genomgående tema i nästan alla Bodils verk – från små alster i blandteknik med bl.a. bevingade damer och katter till de stora verken i art-quilt.

– Blandtekniken jag använder här på de mindre motiven är bl.a. målning direkt på tyget som funkar nästan som akvarell. Sedan syr jag på tyll för extra effekt, berättar Bodil som är mångsidigheten själv vad gäller textilkonst.

Hennes verk har vunnit gehör i internationellt bedömda utställningar både i USA och Europa. Bodil knep också första priset för sin art-qult "Livets nav" på en nordisk quiltutställning för sju år sedan.

Tyg, tråd och symaskin är grundredskap i stället för pensel, färg och palett i art- quilttekniken. Tygerna färgsätts först av Bodil. Efter experiment med textilfärger, klipps, skärs och appliceras det. Tre lager tyg bildar sedan stomme vilket ger stabilitet och ofta även en extra dimension till uttrycket.

– Jag upptäckte möjligheterna med art-quilt när jag gick konstutbildning i början av nittiotalet. Under arbetets gång med art-quilttekniken föds oftast nya inre bilder, tankar och drömmar. Ibland förstärker jag också med symboler och texter!

Bodil Vinke ställer ut på Galleri Hultman fram till 19 september. Vernissage 1 september